Sosyal Medya

Güncel

PYD Soçi’de olmayacak

Rusya öncülüğünde bu cuma Soçi’de yapılacak Suriye toplantısına, PYD alınmayacak.



Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve ortak bir anayasa çalışmasının adımlarının atılması amacıyla, Rusya tarafından düzenlenecek "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi"ne PYD davet edilmedi. Kararda Türkiye ve Ä°ran'ın bu konudaki yaklaşımının etkili olduÄŸu öğrenildi. Rusya'nın giriÅŸimi üzerine 29-30 Ocak'ta yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne "23 Kürt temsilcisinin" katılacağı, kongrede PYD'nin olmayacağı bildirildi. Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) Yöneticisi Kawa Azizi, Rusya öncülüğünde Soçi kentinde yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne 23 Kürt temsilcinin katılacağını kaydetti. Azizi, PYD'nin ise Türkiye ve Ä°ran'ın itirazları nedeniyle katılmayacağını belirtti.

"BU TOPLANTIYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

Azizi, "Kongreye henüz davet edilmedik. Ancak davet gelirse katılırız. Åžimdiye kadar ENKS ve PYD dışında 23 Kürt'e davet gitti. Bu 23 Kürt, akademisyen, bağımsız kiÅŸiler ve diÄŸer yetkililerden oluÅŸuyor. PYD, YPG ve YPJ'den ise kimse davet edilmedi. PYD, Türkiye ve Ä°ran'ın itirazları nedeniyle çaÄŸrılmadı" dedi. ENKS olarak Soçi'de yapılacak toplantıyı çok önemli bulduklarını vurgulayan Azizi, "Kongre büyük önem taşıyor. Bu toplantı büyük etki bırakacak, Suriye sorununa katkısı olacak. Rusların yaptığı bu toplantıyı çok önemsiyoruz" diye konuÅŸtu.

TERÖR ÖRGÜTÜ SAYILSIN

Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu askeri muhalefet heyeti, Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da cuma günü sona eren 8. Suriye toplantısında BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi. Askeri muhalefet heyetinin Mistura'ya terör örgütü PYD/PKK'yı BM'nin uluslararası terör listesine eklenmesi konusunda bir dosya ilettiÄŸi öğrenildi. Dosyada, "PYD, uluslararası terör örgütü olarak sınıflandırılmış PKK ile çok saÄŸlam iliÅŸkiler içindedir. PYD'nin yönetici kadrosunun ve destekçilerinin çoÄŸunluÄŸu PKK üyesidir" denildi. PYD/PKK'nın ülkede iÅŸlediÄŸi suçları "soykırım" olarak niteleyen muhalifler, bu suçların uluslararası hukuka aykırı olduÄŸuna ve savaÅŸ suçu teÅŸkil ettiÄŸine dikkati çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.